Tradycje świąteczne zobowiązują! Pośród tych najważniejszych, którym hołdujemy w okresie Świąt Bożego Narodzenia znajduje się ta, według której na naszym stole wigilijnym powinno zagościć 12 potraw. Skąd się wzięła taka tradycja i jak jej sprostać?
Tradycja 12 wigilijnych potraw.
Co ciekawe, nasi dalecy przodkowie, wcale nie uważali liczby 12 za właściwą w przypadku dań podczas wieczerzy wigilijnej. Wręcz przeciwnie, twierdzili, że potraw powinna być nieparzysta ilość, a jedynym wymogiem było to, by pochodziły z ogrodu, pola, wody i sadu. Nieco później 12 potraw zaczęło symbolizować liczbę miesięcy, za które dziękujemy pod koniec roku. Dopiero tradycja kościoła katolickiego zasymilowała tę tradycję z biblijną liczbą apostołów, towarzyszących Chrystusowi. Tradycja nakazuje ponadto, aby koniecznie spróbować przy wigilijnym stole wszystkich dwunastu potraw, a ma to zagwarantować powodzenie i zdrowie w nadchodzącym roku.
Jakie 12 potraw wybrać?
Oczywiście dowolność jest tutaj ograniczona w zasadzie tylko wyobraźnią pani domu. Utarł się jednak pewnego rodzaju kanon, od którego czasami są odstępstwa (i to bardzo ciekawe), ale - tradycja zobowiązuje. Przede wszystkim na świątecznym stole nie może zabraknąć zupy. Czy będzie to popularny barszczyk czerwony z uszkami, czy zupa grzybowa lub rybna, nie ma to już większego znaczenia. Klasyką na polskich stołach jest oczywiście nieśmiertelna kapusta z grzybami. Kapusta i grzyby są zresztą mile widziane pośród wigilijnych potraw, czego kolejnym przykładem mogą być pierogi z kapustą, łazanki oraz gołąbki. Last but not least, staropolska królowa potraw z kapusty - bigos. Aby nieco osłodzić biesiadowanie przy świątecznie zastawionym stole, nie można tutaj zapominać o kluskach z makiem i miodem. Zresztą makowiec czy kutia, wymiennie też mogą uzupełnić listę naszych wigilijnych dań. Odnosząc się do starodawnej zasady, że potrawy powinny pochodzić między innymi z wody, czas na świątecznego karpia. W przypadku tej ryby można naprawdę wykazać się ogromną inwencją twórczą. Karp smażony, pieczony z jabłkami, zapiekany z pieczarkami, w galarecie, a nawet fantazyjne faworki z karpia. Inną rybą goszczącą na polskich stołach w Święta są też oczywiście śledzie: w warzywach, w sosie musztardowym lub zalewie cytrynowej. Świetnym pomysłem może być smaczna sałatka śledziowa z jabłkami i śmietaną. Tradycyjna sałatka jarzynowa z kolei dopełnia listę proponowanych 12 potraw wigilijnych. Oczywiście to tylko propozycje. Święta 2021 roku z pewnością zaowocują ciekawymi pomysłami, wzbogacającymi świąteczny stół.