Święta Bożego Narodzenia to nie tylko okazja do wspólnego śpiewania kolęd i dzielenia się opłatkiem, do obdarowywania się prezentami pod świątecznym drzewkiem, ale także okazja do rodzinnych spotkań przy wigilijnym stole. Potrawy świąteczne to jednak nie tylko popularne zupy rybne, grzybowe czy barszczyki, ryby smażone, kapusta z grzybami i kluski z makiem. To czasami potrawy tak nietypowe, że przygotowywane tylko na tą jedną okazję w roku i to w bardzo nielicznych domach. Zobaczmy, jak to wygląda na świecie i w Polsce.
Nietypowe potrawy świąteczne na świecie
Francuzi, jak się utarło powszechnie, to nie tylko królowie miłości, ale i kuchni. Wykwintny pasztecik z kaczych i gęsich wątróbek, dodajmy, że hodowanych specjalnie na tą okazję, to ich sztandarowa propozycja na wigilijny stół. Kukis to wynalazek łotewski, a jest to... głowa prosiaka ugotowana wraz z groszkiem i jęczmieniem. Ta zadziwiająca dla nas potrawa, jest na tyle typowa na Łotwie, że żadne święta nie mogą się bez niej obyć. Norwegowie, znani z żelaznego zdrowia, rozkoszują się natomiast w okresie świątecznym bardzo ciekawą odmianą zupy mlecznej z cynamonem i... suszoną wędliną. Nie do pomyślenia w polskich barach mlecznych! Chińczycy natomiast, podczas wigilijnej wieczerzy, zamiast opłatkiem dzielą się "jabłkami pokoju" owiniętymi w ozdobne i opisane życzeniami papierki.
Polskie nietypowe potrawy świąteczne
Polacy również swoje nietypowe potrawy świąteczne też mają. Tradycje świąteczne rozmaitych kuchni potrafią naprawdę zaskoczyć. Nietypową, ale całkiem typową dla kuchni śląskiej potrawą jest na przykład siemieniotka, czyli konopie i siemię lniane uwarzone z kaszą manną i zasmażką. Pampuchy z makiem królują na stołach Podkarpacia. To swoiste pączki, przygotowane z drożdży, ale bez jajek. Za słodki farsz służą tutaj mielony mak, rodzynki i miód. W Małopolsce popularna jest nietypowa zupa na bazie suszonych śliwek, zwana garusem. Zależnie od preferencji może być podawana na słodko z piernikiem lub z gotowaną białą fasolą. Skoro o śliwkach mowa to sporym wyzwaniem dla podniebień może być świąteczny śledź faszerowany wędzonymi śliwkami. To także potrawa, która rządzi na wigilijnych stołach Małopolski. To tylko kilka przykładów nietypowych potraw, które co roku pojawiają się podczas świątecznego biesiadowania. Święta 2021 roku już za pasem, zatem wypada tylko życzyć smacznego!