Przepis na pierniczki świąteczne
Chyba każdy uwielbia jeść świąteczne pierniczki, ale ktoś je musi jeszcze zrobić. Dobrym pomysłem jest wspólne pieczenie. Zorganizuj wspólny wieczór z przyjaciółkami. Omówcie dokładny plan spotkania. Niech każda coś przyniesie ze sobą. Przepis na pierniczki możecie znaleźć wszędzie! W internecie jest dużo sprawdzonych przepisów lub od mamy, babci, przyjaciółki. Wspólna zabawa jest świetna i niezapomniana! Wspólne pieczenie daje dużo frajdy. Po upieczeniu pierników warto pierniczki przyozdobić. Następnie zróbcie inne przekąski i możecie odpoczywać, plotkować, grać w różne gry planszowe lub zrobić seans filmowy w piżamkach od Dkaren.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej.
- 2 łyżki miodu.
- 2/3 szklanki cukru.
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
- 1/2 łyżeczki kakao (opcjonalne).
- 20 g przyprawy piernikowej.
- 2 łyżki masła.
- 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania).
- Około 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiać, dodać rozpuszczony miód i wymieszać.
- Stopniowo dodawać cukier, sodę, kakao, przyprawy, masło i jajko.
- Stopniowo dolewać ciepłe mleko, wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Wyrabianie i pieczenie:
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm.
- Foremkami wykrajać pierniczki, układać na blasze.
- Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Dodatkowe wskazówki:
- Grubość i czas pieczenia wpływają na teksturę pierników.
- Po upieczeniu zazwyczaj twardnieją, co jest naturalne.
- Pierniki mogą mięknąć po leżakowaniu w puszce.
- Możliwość dekorowania po upieczeniu
- Przepis pozwala uzyskać zarówno miękkie, jak i chrupiące pierniczki.
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki świąteczne warto poprosić kogoś kto na tym się zna. Znamy na pewno taką osobę w rodzinie lub w gronie przyjaciół, którzy co roku pieczą pierniki, ciasta i inne pyszności w okresie świątecznym. Warto zapytać się takiej osoby o przepis na miękkie pierniczki. Dużo jest również stron z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami, które można użyć również u siebie. Jeśli nie jesteś przekonana do stron z przepisami to warto zapisać się do grupy na Facebooku odnośnie tematów pieczenia i gotowania. Sprawdź najlepiej kilka przepisów przed pieczeniem tych właściwych pierniczków na święta. Sprawdź, który przepis pasuje Tobie i upiecz pierniczki! Na pewno będą Ci potrzebne takie składniki jak: mąka pszenna, masło lub margaryna, cukier, przyprawy korzennej do piernika, proszek do pieczenia, żółtka. Przygotuj również mikser, miski, przygotuj i wstaw piekarnik. Pamiętaj, że jeśli pierniczki chcesz zawiesić na choince, zrób przed pieczeniem otworki wykałaczką.
Czas przygotowania i pieczenia pierniczków to około 3 godziny, dodatkowo około 2 godziny na dekorowanie. Podziel się z nami pierniczkami i wyślij do nas zdjęcie na adres mailowy: dkaren@dkaren.pl
Lukier na pierniki
Ozdabianie pierników to ostatnia część robienia pierników i doskonała zabawa dla całej rodziny lub przyjaciół. Chcemy, aby świąteczne pierniki wyglądały bardzo ładnie, były estetyczne i smaczne. Pierniczki ozdabiamy po upieczeniu, kiedy już zdążą ostygnąć. Lukier można bardzo łatwo zrobić z cukru pudru,wody i białka kurzego. Jak przygotować lukier? Najpierw ubić białka mikserem, stopniowo dodając cukier. Miksuj składniki aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy, następnie dodaj kilka kropel wody, aby trochę rozcieńczyć masę. Płynny lukier jest najpopularniejszą metodą dekorowania pierników. Możemy również użyć roztopionej czekolady lub użyć gotowych produktów i gotowy lukier do ozdabiania pierniczków!