

Przepis na pierniczki świąteczne
Chyba każdy uwielbia jeść świąteczne pierniczki, ale ktoś je musi jeszcze zrobić. Dobrym pomysłem jest wspólne pieczenie. Zorganizuj wspólny wieczór z przyjaciółkami. Omówcie dokładny plan spotkania. Niech każda coś przyniesie ze sobą. Przepis na pierniczki możecie znaleźć wszędzie! W internecie jest dużo sprawdzonych przepisów lub od mamy, babci, przyjaciółki. Wspólna zabawa jest świetna i niezapomniana! Wspólne pieczenie daje dużo frajdy. Po upieczeniu pierników warto pierniczki przyozdobić. Następnie zróbcie inne przekąski i możecie odpoczywać, plotkować, grać w różne gry planszowe lub zrobić seans filmowy w piżamkach od Dkaren.
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki świąteczne warto poprosić kogoś kto na tym się zna. Znamy na pewno taką osobę w rodzinie lub w gronie przyjaciół, którzy co roku pieczą pierniki, ciasta i inne pyszności w okresie świątecznym. Warto zapytać się takiej osoby o przepis na miękkie pierniczki. Dużo jest również stron z ciekawymi i sprawdzonymi przepisami, które można użyć również u siebie. Jeśli nie jesteś przekonana do stron z przepisami to warto zapisać się do grupy na Facebooku odnośnie tematów pieczenia i gotowania. Sprawdź najlepiej kilka przepisów przed pieczeniem tych właściwych pierniczków na święta. Sprawdź, który przepis pasuje Tobie i upiecz pierniczki! Na pewno będą Ci potrzebne takie składniki jak: mąka pszenna, masło lub margaryna, cukier, przyprawy korzennej do piernika, proszek do pieczenia, żółtka. Przygotuj również mikser, miski, przygotuj i wstaw piekarnik. Pamiętaj, że jeśli pierniczki chcesz zawiesić na choince, zrób przed pieczeniem otworki wykałaczką.
Czas przygotowania i pieczenia pierniczków to około 3 godziny, dodatkowo około 2 godziny na dekorowanie. Podziel się z nami pierniczkami i wyślij do nas zdjęcie na adres mailowy: dkaren@dkaren.pl
Lukier na pierniki
Ozdabianie pierników to ostatnia część robienia pierników i doskonała zabawa dla całej rodziny lub przyjaciół. Chcemy, aby świąteczne pierniki wyglądały bardzo ładnie, były estetyczne i smaczne. Pierniczki ozdabiamy po upieczeniu, kiedy już zdążą ostygnąć. Lukier można bardzo łatwo zrobić z cukru pudru,wody i białka kurzego. Jak przygotować lukier? Najpierw ubić białka mikserem, stopniowo dodając cukier. Miksuj składniki aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy, następnie dodaj kilka kropel wody, aby trochę rozcieńczyć masę. Płynny lukier jest najpopularniejszą metodą dekorowania pierników. Możemy również użyć roztopionej czekolady lub użyć gotowych produktów i gotowy lukier do ozdabiania pierniczków!